27 Nisan 2009 Pazartesi

Dinler harmonisi

Dinle ilgili bircok tanim yapilmis, keskin tanimlarla, anlamsiz genellemelerin arasinda bir denge bulabilmek icin. Kelime ingilizceye ilk 13. yuzyilda girmis, Fransizcada 11. yy'larda kullanilmasina ragmen. Dinle ilgili ilk yazili belgeler 5,000 yil oncesine aittir. Modern zamanlar oncesinde din; dil, etnik, gelenekler ve kilik kiyafeti etkileyen bir faktor olmustur. 5 ana gruba ayrilir dinler.
1. Ibrahim dinleri; Hristyanlik, Muslumanlik, Musevilik, Baha'i inanci and Rastafari hareketi bu gruba aittir. Buyuk cagunlugun inancini olusturan bu dinlere yaklasik 3.6 milyar insan inanmaktadir.
2.Hint dinleri; Hinduizm, Budizm, Sikhizm ve Jainizm olarak dort temel dini kapsar. 1.4 milyar insanin inancini olusturmaktadir.
3.Uzak dogu dinleri; Konfusyusculuk ve Taoculuk olarak ikiye ayrilir. Oldukca degisken rakamlarda insanin inancina uymaktadir ve keisn rakami bilinmemektedir.
4.Etnik ve kabile dinleri; Cin halk dinleri, Sinto dini ve Afrika geleneksel dinleri olarak uc grupta toplamak mumkundur. Cin ve Sinto dinine inanlarin sayisi degiskenlik gosterse de, yaklasik 100 milyon insan Afrika dinlerine inanmaktadirlar.
5.Diger dinler; yaklasik 500 bin dini kapsamaktadir.

Hiç yorum yok: