7 Nisan 2016 Perşembe

Healthy living/saglikli yasam!

Ingilizce yazmakla turkce yazmak arasinda gelip gitmekteyim. Turkce yazinca da zaten pek cok ingilizce kelime kullanmaktayim, ama de ve dalari ayirmaya ozen gosteriyorum arada, hakkim yenmesin :))

Hatirlanirsa (ben unutmaya calissam bile), bundan 2-2,5 sene once olumlerden donmustum, saka degil kaza degil bildiginiz hastaliklardan basimi kaldiramamistim ve hatta etkileri, toparlanmam 2 yili buldu. Bu surecte boyle hayatimi gozden gecirdim, iste aman efendim hayatimdaki oncelikleri belirledim falan gibi seyler olmadi. Daha dogrusu oldu ama zamanla oldu, 30lari gectim, hayatimin en duyusal olarak stable olan donemine girdim diye oldu. Yani pek cok sey bu hastalik dahil oldu, ve buralara geldi. E guzel de oldu hani. Aileme onem verdigim, kendimi sevdigim, kendime onem veridigim, onceliklerimi belirledigim, hergun sinirlarimi cizmeye ve korumaya calistigim, hergun birton seyler ogrendigim ve kullandigim, hatta ve hatta hayatimd ailkkez 2 yillik bir iliski yurutebildigim guzel gunlere geldim, geldik hep beraber.

NY'tan nefret ettim, hoslanmadim, eh iste hoslandim ve sevdim yasadigim 5 yil icerisinde. Ne cabuk geciyor anacim zaman, bu ne ya. Neymis, evle is yakin olmaliymis, duzenli hayat, spor, sevdigin arkadaslar dostlarla cevrili olmak muhimmis. NY city hayatimda yasadigim ve gordugum en tough city imis, ve heryere bir sekilde alisiliyormus. Pek cok sey ogreniyor insan burda, hem kulturel hem duygusal. Hayatimda ic tanimadigim kadar igrenc ve degisik/ilginc insanlarla tanistim, bilim alanind aock sey ogrendim, kendimi pek cok konuda epey gelistirdim. E bi de saglikli yasama basladim. Artik bakiyorum tr'de de herkes spor yapiyor, super birsey. Kosmaya basladim, gyme basladim, saglikli yemeye basladim. 15lb verdim, sevdicegimin de destegini unutmamak gerek, baslarda sinirimi bozsa da cok destekci ve sevimli bir insan oluverdi. Baska bir yazida da ikimizin karsilikli gecirdigi evirimi anlatirim belki :))

141lb (63.7) ile basladim , 125 lg (56.7kg) ile devam ettim bir sure, sonra tabi aldim o kilolarin bir kismini. Simdilerde 132 lb (59.9 kg) civarinda salinmaktayim. Bilen bilir, ole 1.63 boyunda, popolu bir insanirim sonucta, hafif buyuse kuculse de hic ole ince bir insan olmadim ben. Hayatimin en ince, en sagilikli, en selulitsiz zamanindayim simdi. Ahu gururla sunar. Cok cabaliyorum valla, haftada 1 kosmak, bisiklet, arada yoga, boot camp ve body pump denilen iskenceli weight/cardia karisimi dersler aliyorum, haftanin en az 3 en cok 5 gunu spor yapiyorum. Spor super, acayip iyi hissediyor insan kendini, disarda kosmak muthis rahatlatiyor, East River'da suya karsi tas gibi insanlarla kosmak gaza getirici bisi haliyle. Gym dersleri biraz daha meletiyor beni, o aci kasilmalar, yorgunluk hissi, aylar sonra bile gitmedi. Ha bu arada acaba kas kazandim da mi o poundlar artti diye bir umudum da yok degil? Ama gel gorki gozlerim goruyor, e biliyorum da gecen yaz dogru duzgun aksam yemegi yemiyordum, biraz uzuntu stresten. Stres degisik etkiler yapabilir, bazen cok yiyorum, ask acisindan kaynakli stresse az yiyorum, boyle de cins bir insanim :)

Neyse, simdi hedefim 122 lb Temmuz 1'e kadar. Ayda 3-4 lb, haftada 1 lb yani yarim kilo vermem gerekiyor. Hani kulaga basit geliyor di mi? 15lb vermis, 5 geri almisim, hepi topu 10 daha vercem. Gel gor ki oyle olmuyor. Cunku degistirdigim beslenme seklimle verdim o kilolari, eskisi gibi kotu yemiyorum, cok daha az yiyorum, e kalan 10 lb'u vermek icin daha da degisiklik yapmam gerekiyor, ve ilk degisiklikler epey bi major idi, simdi ac mi kaliyim? Yazik deil mi bana? :p Degil tabiki de. Zor olacak ama yapabilirim, hatta kalori hesabina giritstim yine eger 1200 cal'de tutabilirsem gunluk degeri, ustune spor yaparsam, su 4 gun de bile fark gordum. Bir de sabah ve oglen kalorinin cougunu alir, aksamlari az yersem, ustune 8den sonra yemezsem oalcak bu is. Wish me luck. Buraya yaziyorumki pressure hissedeyim, hadi bakalim. Resmimi de koyacagim, sonrasinda before ve after yaparim belki :))



Kilo 132 lb, hedef 122, deadline July 1st, mental status hopeful





Seyahat heyecanlari

Seviyorum NY'u artik, yasanilasi cok. Oyle denildigi gibi cok paraya da ihtiyac yok. Tadi cikiyor her turlu. Her butceye gore bulunuyor birseyler, broadway showa gidiliyor 150 yerine 40$'a mesela, sadece sabah 10da kalkip gitmek gerekiyor. Guzel bar, restauran bulmak cok kolay, heryer guzel bar resturant barla dolu, butceye gore ayarlamak mumkun.

Bu arada hep merak ettigim Maine'e gittik, kuzeyde, Canada'ya yakin. Zamanla super degildi, biraz soguktu hava ama. Airbnb sagolsun, okyanusa nazir, sobali, koca pencereli super bir evde kalkdik West Bath denilen sehirde, Portland'a yakin. Bol bol lobster yedik, lobster roll yedik. Hayatimda gordugum en beyaz sehirlerden biriydi. Universite sehrinde yasamis olmak, pekcok gocmenle hasir nesir olmayi getiriyordu Florida'da bile. New Hampshire, Maine bulundugum en beyaz sehirlerden. Orta dogu, latin, zenci gorulmuyor pek. Ama liberal beyazlar, sevecenlikle yaklasiyorlar ama aksani olan baska kimsenin olmamasi ilgin geliyor tabi.

Bu hafta Atlantic City'e gidip, casinoda takilma planlarimiz var. Onumuzdeki ay ise bir national parka gitmek. Senelerdir hala Las Vegas'a gitmedim. Ustune Grand Canyon bu kadar yakin, gorulesi. E bir de green-card beklerken yurt disina cikamamak var. Yoksa gonlumde yatan Virgin islands. Bir de senelerdir gitmeyi planlayip gidemedigim avrupa turu var. Ozellikle gormek istedigim Amsterdam, Prag, Roma ve Venedik.