28 Temmuz 2013 Pazar

New York alisirim sana

Bir yere tasinip alismasi zaman alici. Tasinmak duygusal olarak biraz yipratici, hani ayni bolgede-sehirde olsa bile. Garipce bir baglilik esyalara, aliskanlik yasadigin yere. Sonra hop sil bastan. Bizim sectigimiz hayat boyle biraz, henuz bi oturmusluk duzenlilik yok, 2 sene sonra yine tasinmak var ufukta. Heyecan verici, bir o kadar da rahatsiz edici. Neyse asil vermek istedigim pozitif elektirikti :) Boyle tasinma, alisma derken gecen birkac ay sonunda, yine mutluluk... Florida'ya alismam da birkac yil surmustu, New York biraz daha uzun oldu, e yas ilerledi, sehir zor yer. Ama sanirim basariyorum, gun gelir sever miyim bilmem ama hoslaniyorum :)) Iliskimizi zamana biraktim, e hayat guzel, karsidan karsiya gecip ise varmasi guzel 3-4 saat yol yerine, is guzel, dostluk guzel, yapcak cok sey var guzel,  la vita bella valla!!


21 Temmuz 2013 Pazar

Turk dostlugu baska midir?

Su gezi ideolojisi benzer olan cok insani biraraya getirdi. Hani kitle buyuk, cok cesitli ama cok ortak nokta var, ilginctir, cok da aykirilik. Hala bir Kurt konusu gelince masayabaslar ayriliklar. Herkes savunuyor bariscil oldugunu, haliyle ben de tum anlamiyla. Hicbir canlinin olmesine tahammulum yok, oh iyi olmus diyemiyorum, diyen zihniyeti anlamiyorum, olen terorsit dahi olsa ne kotu, yanmaz mi insanin cani? Hem terorist dedigin nedir ki? Cok goreceli bir kavram, ben sana gore teror yapiyorumdur, sen de bana, mesela haklar olunca, ozgurluk olunca, yapan devlet dahi olsa adi terorizm degil de nedir? Ama gariptir bizim ulke, bole uclarin ulkesi belki de bahsetmisimdir. Ataturkcusu cok Ataturkcu, Kurdu Kurt, Turku Turk, Galatasaraylisi koyu Glatasarayli, hani kirmizi sari akiyor, Fenerlinin pipisi sari lacivert, garip yerdir bizim memleket. Boyle cok acik goruslu insan vardir tanistigim, doktorasini yapmis, 5-10 arasi Amerika'da yasamis, hala derki PKK'li oldu iyi oldu, der ki devlet nasil Kurt'lerle anlasma yapar, vay efendim Ataturk. Of be ya! Simdi dusunuyorum bu AKP'liler nasil olurda uzulmezler o olen cocuk yasta insanlara, nasil icleri sizlamaz, sigar mi insanliga olanlar? Sonra geliyor aklima, uzulmezler, icleri sigmaz, onlarin insanligina da sigar, senelerdir Alevi, Kurt, tencere tava hep ayni hava.
Nasil baslamistim, hah gezi benzer insanlari biraraya getirdi tum aykiriklara ragmen. Uzun seneler sonra Turk ortamina girdim, cok da sevdim, espriler ayni, boyle konusyorsun, zirvaliyorsun, egleniyorsun birlikte, super guzel bir his. Cok dostlarim oldugunu dusunurum ben, ama en babalari Turk'tur, Turk'un Turk'ten baska dostu vardir ama Turk'un dostlugu da baskadir. Icten guzel insanlardir, sonra duygusallardir, saglam sorun cikar sonrasinda bu sebeplerden, ya ask olur ara bozulur, ya dedikodu, ya da beklentiler karsilanmaz, ama bazen pek guzel olur bunlarin hicbiri olmaz ve cok koca guzel dostluklar olur :) Ben seviyor siz Turkleri velhasili :p


Tasinma!

Yasasin!!! Yeni bir evdeyim artik :) Icimde bir sevinc, bir mutluluk. Yolda 3 ile 4 saat arasi vakit harcamayacagim, saka gibi geliyor di mi ama iki farkli eyalette seyahat gunde 2 kez of of. Bitti cile. Cok mantikliydi ilk basta Jersey'de yasamak, ise yakindi (!) 40 dk yakin buranin standartlarinda, ev buyuktu, ucuzdu ve yalniz yasanabilirdi. Gel gorki arkadas edinilmisti, disari cikmayi cok seviyorlardi ve 2 sene 3 ay boyunca otobus saatlerine gore eve geliniyor, yollarda 2 saate yakin harcaniyor, eve gelip suslenme sansi olmadigindan, cantada keklik kiyafetler tasinilip gocebe hayati yasaniyordu. E bitti bunlarin hepsi, inanmasi ne zor. Cok ozlemekteydim ben Florida ellerini, en cok dostlarimi, sonra da hayat tarzini, belki biraz daha severim seni ey New York. Hani Ankara kiziyim ben, Istanbul urkutur beni, NYC urkutmuyor ama iyk bitse de gitsek modundayim, Florida'da gecen ilk 2 senem de boyleydi, birgun ayrilirken uzulursem cok sasarim ama kesin olacak, ben su hayatta sasmaya alistim zaten :) Tasinmadan bahsetmeyecegim, nasil bir kabus oldugunda ya da ne kadar rezalet bir sekilde insanlari yordugumdan :( Buyuk der, ode parani tut adamani, hani bu surec de yasasdigim stresi ne ile olcerim bilemiyorum ama epeycee kabustu. Neyse yasasin yeni guzel, yuksek kaliteli hayat!! Yolun karsina gecinilip gidilecek is, yurume mesafesinde gidilcek barlar, kose basindaki gym, zayiflanilacak hedef, tum focus calisilacak is, 3-4 saat kar ettigim gunler, evde yemek ve keyif yapmak...Yuppi yapcak cok sey var :)

7 Temmuz 2013 Pazar

Elif Safak'tan secmeler

Twitlerini pek begendim. Secmeler:


"Her şey güzel olacak. Belki bugün değil ama elbet bir gün." (Winged Creatures) (Elif Şafak)

''Kadınlar iki sebepten dolayı değişirler: 1. Çok şey öğrenmişlerdir. 2. Çok fazla incinmişlerdir.'' (Anonim)

"Sonra hayat bize öyle birini gönderir ki önceden kaybettiğimiz her şey için mutlu oluruz." (The Visitor) (umarim oledir:( )

"Bir kadının 'memnun oldum' dediği tek yer, tanışma faslıdır." (N. Whitehead)

''Bir insana yapılacak en büyük kötülük ona umut verip sonra hiçbir şey olmamış gibi gitmektir.'' (Friends) :((

Allah kuluna 3 şekilde cevap verir; 'Evet' der, istediğini verir; 'Hayır' der, daha iyisini verir; 'Bekle' der ve en iyisini verir. (Anonim) (iyimserligin dibi :)

"Acı seni daha güçlü yapar. Korku seni daha cesur yapar. Kırık bir kalp ise, seni daha akıllı yapar."

"Başımıza ne geliyorsa 'o öyle biri değil, o yapmaz' dediklerimizden geliyor." (Anonim) (kesinlikle)

"Her zaman umut vardır. Belki sende yok, belki burada yok ama bir yerde birilerinde var." (The Walking Dead)

''Modern aşk istemem, üzüntüden başka ne ki? İlkel aşk isterim, aşkın en ilkel halini.''

"Söylesem tesiri yok, sussam gönül razı değil." (Fuzuli)

''Şimdi sen; uzattığın elini tutmayan ele mi dargınsın, yoksa tutmayacak bir ele uzattığın için kendine mi kızgınsın?'' (Hz.Mevlana)

"Bir adam ayrıldığı kızın arkasından 'zaten hiç sevmedim' diyorsa; cümlenin başındaki adam kelimesi için özür dilerim."

"Bir kadını ortadan ikiye böl; yarısı annedir, yarısı çocuk." (Cemal Süreya)

"Bir babanın "Benim biricik kızım." demeside var bütün aşk kelimelerinin ağzına tükürür." (Anonim)

"Üzülme! İstediğin bir şey olmuyorsa, ya daha iyisi olacağı için; ya da gerçekten de olmaması gerektiği için olmuyordur." (Hz.Mevlana)

"En sahici dostluklar ortak varlıklar üzerine değil, ortak yoksunluklar üzerine kurulanlardır."

Ustune bir Sila dinleyelim.

Florida-NY

Dun bir mangal partisine gittim, 2-3 katli havuzlu bir ev. Florida'dan aliskinim aslinda, cok da olagan durum ama yer NY olunca, bole kaliyor insan. Cok daha imkansiz, ya da sasirtici, etkileyici bir hal aliyor buyuk evler. 1500 dolar kira oduyoruz, kutu kadar evlere. Aslinda cok kotu degil, tek sorun yalniz olmak, yoksa 2 kisi daha normal sartlarda ev bulunabilir.

Metro north Hudson line view
Bahsettigim ev Westchester'daydi. Ilk kez gittim, cok da sevdim :) Metro north Hudson line gayet guzeldi manzarasi.

Sonrasinda Ossining istasyonunda indim, orada bir harika. Manzara superdi, evler cok hos ve buyuktu. Florida'dan aliskin oldugumuz koca guzel ev, bir mucize gibi geliyor insana.

Hayatimda ilklerden biridir buyuk evim olsun ozentisine kapilmam. Bir de benim gibi doktora yapan, hala bekar insanlarla takilmadigim nadir gunlerdendi dun. Cidden derin bir baski hissettim kendimce, kimse yapmadan. Herkes evli, cocukli, sehirden uzak yasiyor. Bense hala sehire tasincagim icin heyecanliyim.


Osinning
Ne bileyim. Yas 31. Belki de hissetmeliyim su baskiyi ama e secimler hep bir yana surukluyor insani. Valla hic de buyuk ev tutkum olmadi ama NY tasindiktan sonra, daha insani evler sever oldum, kucucuk oda, bir araya sikismislik.

Neyse velhasili, dun takildigim insanlarla cok takilmamam gerek yokda isin sonu depresyon mazallah. O degil hani su an su sartlarda olmam kesinlikle bir secim ama insanin kaasi ne cabuk karisiyor. Arada bir boyle degisik ortamlara girip, ne istedigini sorugulamasi iyi belki de, 2 gune normal halime donerim :))

2 Temmuz 2013 Salı

There's More To Life Than Being Happy

I luved this article which came out recently. "What Happy People Do Differently". A lot of great points that I really liked, some highlights from the article :

Most people accept that true happiness is more than a jumble of intensely positive feelings—it's probably better described as a sense of "peace" or "contentedness." Regardless of how it's defined, happiness is partly emotional—and therefore tethered to the truth that each individual's feelings have a natural set point, like a thermostat, which genetic baggage and personality play a role in establishing. Yes, positive events give you a boost, but before long you swing back toward your natural set point.
.....
Regardless of your emotional set point, your everyday habits and choices—from the way you operate in a friendship to how you reflect on your life decisions—can push the needle on your well-being. 

The Real Rewards Of Risk: When anxiety is an optimal state

Truly happy people seem to have an intuitive grasp of the fact that sustained happiness is not just about doing things that you like. It also requires growth and adventuring beyond the boundaries of your comfort zone. Happy people, are, simply put, curious.

A Blind Eye To Life's Vicissitudes: The benefit of seeing the forest but not the trees

This is not to say that we should take a laissez-faire attitude to all our responsibilities; paying attention to detail is helpful. But too much focus on minutiae can be exhausting and paralyzing. The happiest among us (cheerfully) accept that striving for perfection—and a perfectly smooth interaction with everyone at all times—is a loser's bet.

The Unjealous Friend: We're buoyed by others' good fortune

What's precious and scarce are those people who can truly share in others' joy and gains without envy. So while it might be kind to send flowers to your friend when she's in the hospital for surgery, you'll both derive more satisfaction out of the bouquet you send her when she finishes medical school or gets engaged.

A Time For Every Feeling: The upside of negative emotions

The ability to shift mental states as circumstances demand turns out to be a fundamental aspect of well-being. he ability to tolerate the discomfort that comes from switching mind-sets depending on whom we're with and what we're doing allows us to get optimal results in every situation.

The Well-Being Balancing Act: Pleasure and purpose work together

Nobody would pretend that finding purpose is easy or that it can be done in a simple exercise, but thinking about which activities you found most rewarding and meaningful in the past week, what you're good at and often recognized for, what experiences you'd be unwilling to give up, and which ones you crave more time for can help. Also, notice whether your answers reflect something you feel that you ought to say as opposed to what you truly love. 
Lying to yourself is one of the biggest barriers to creating purpose. The happiest people have a knack for being honest about what does and does not energize them—and in addition to building in time for sensory pleasures each day, they are able to integrate the activities they most care about into a life of purpose and satisfaction. 

There's More To Life Than Being Happy

 "happiness is nothing more than good health and a bad memory."  Albert Schweitzer